ProBlock

Het beste van twee werelden. Een huis bouwen met de isolerende eigenschappen van hout en de hardheid van steen, het kan met de Problock!
De bouwmethode met houtmantelblokken is qua materiaalgebruik “the best of both worlds” tussen traditionele bouw (met steensoorten) en houtskeletbouw. De Problock wordt namelijk gemaakt van houtsnippers, mineralen en beton. Om precies te zijn uit niet zure houtkrullen met een gladde structuur. Vervolgens zijn ze behandeld om stof te verwijderen, waarna ze gemineraliseerd en gebonden worden met Portland cement. Dit maakt de Problock licht, zeer sterk en uitermate isolerend. Bij deze bouwmethode wordt gesproken over blokken, in plaats van stenen bij traditionele bouw. De blokken zijn er in diverse uitvoeringen en maten, en toepasbar in verschillende sectoren. Enkele sectoren waarin deze methode toegepast kan worden zijn;

  • Woningbouw (nieuw- en verbouw)
  • Woonappartementen
  • Industriële-, commerciële- en agrarische bouw
  • Ziekenhuizen
  • Zwembaden
  • Sporthallen

De samenstelling van de Problock

ProBlock

Wat houdt deze methode nu precies in?

Deze methode kenmerkt zich door de speciaal ontwikkelde blokken waarmee de wanden van de woning worden gebouwd. De blokken zijn licht en hebben een zeer hoge isolerende werking. Het vervaardigen van de wanden gebeurd op basis van het prefabricage principe. Dit wil zeggen dat er in de fabriek elementen in zijn geheel worden klaargemaakt. De individuele blokken worden op een productielijn geautomatiseerd verlijmd tot de gewenste afmetingen. Dit betekend tevens dat e eigenschappen van de houtmantelblok zoals dampdiffusie, thermische isolatie en warmteopslag behouden blijft.

Tijdens dit proces worden waterleidingen, CV-leidingen, elektriciteit, riolering en andere leidingen in de wanden verwerkt. De elementen worden dus inclusief de installatiedelen vervaardigd. De industriële prefabricage op speciale geautomatiseerde systemen, garandeert een hoge nauwkeurigheid van de geprefabriceerde elementen. De werkplaats is geconditioneerd waardoor er geen hinder kan ontstaan door wisselende weersinvloeden.

De elementen die van de productielijn afkomen zijn klaar om geladen te worden voor transport naar de bouwplaats. Vooraf is er in samenwerking met de architect een bouwvolgorde afgestemd waardoor het juiste element op tijd aankomt op de bouwplaats. Deze manier van bouwen vergt echter wel een zeer nauwkeurige voorbereiding. Elke aansluiting dient tot in detail uitwerkt te worden, dit omdat de elementen naadloos op elkaar aangesloten dienen te worden.

Als de wanden zijn geplaats worden deze nog voorzien van extra bewapening in de holle delen. Vervolgens als alles op de juiste plek zit en de installatiedelen goedgekeurd zijn worden de holle wanden volgestort met beton. Op deze manier worden de wanden enorm versterkt en vormen ze één geheel.

Een van de meest prominente voordelen van prefabriceren is de enorme tijdsbesparing. Hierdoor is het bouwen van de ruwbouw van uw woning binnen enkele dagen gereed. Er kan dan ook snel begonnen worden met de afbouw van de woning.

De eigenschappen 

Geluiddempend

Geluidsdemping

Warmte-isolatie

Warmte isolatie

Vochtregulerend

Vochtregulerend

Warmteopslag

Warmteopslag

Geluid binnen in je huis dat van buiten komt is niet wenselijk. Door het hoge totaalgewicht van de wanden, in combinatie met de uitstekende geïntegreerde isolatie, beschikken de blokken over goede geluiddempende eigenschappen. 

Dankzij de geïntegreerde isolatie in combinatie met de betonkern en de houtbeton blokstructuur kunnen uitstekende Rc(isolatie)-waarden worden behaald. Hierdoor wordt een behaaglijk klimaat gecreëerd binnen in je huis. 

Een droog en behaaglijk klimaat binnen wordt mede gecreëerd door een continue transport van luchtvochtigheid naar de buitenschil.  Dit transport vind plaats via de doorlopende banen in de houtbeton. Op deze manier wordt het overtollige vocht afgevoerd, en beschik je over de ideale luchtvochtigheid.  

Optimale warmteopslag door de betonkern. Het voordeel hiervan is dat de warmte overdag wordt opgeslagen in de kern en ’s nachts wordt afgegeven aan de ruimtes. Hierdoor wordt een evenwichtig binnenklimaat gerealiseerd.